Vanlige sjakk-spørsmål og svar:

Hva betyr remis?
Remis er sjakk-termen for uavgjort. Når et parti ender med remis, ender partiet med uavgjort. Uavgjort i sjakk-VM gir 0,5 poeng til hver spiller.

Hvor lang tid har spillerne på seg i VM (langparti)?
Spillerne har 2 timer på 40 trekk, 1 time på de neste 20 trekkene og etter trekk 60 får de 15 minutter pluss 30 sekunder per trekk. Etter en spiller har utført et trekk trykker han på klokken og motstanderens tid vil da begynne å gå.

Hva er det spillerne noterer mellom hvert trekk?
De noterer trekkene på et noteringsskjema. Dette er for å holde oversikt over hvor mange trekk de har spilt og de kan lettere vite hvor langt det er igjen til trekk 40. Dette er VM-formatet FIDE har bestemt skal gjelde.

Hva er «rokade»?
Rokade er et spesialtrekk som kan utføres når det ikke er noen brikker mellom konge og tårn. Da kan spilleren ta enten kort rokade kongen flyttes fra e1 til g1 og tårnet flyttes fra h1 til f1. Lang rokade er konge fra e1 til b1 og tårnet fra a1 til d1.

Hva er en stormester (GM) i sjakk?
Stormester er den høyeste tittelen i sjakk. For å bli stormester i sjakk må du oppnå 2500 rankingpoeng, og ta tre såkalte stormesternapp. Et slikt napp oppnår du bare ved å gjennomføre en ekstraordinær turnering. Den første norske stormesteren var Simen Agdestein. Han ble utnevnt til GM i 1985. Per i dag finnes det ti nordmenn med stormestertittel.

Hvor mange felt finnes på et sjakkbrett?
64

Hva kalles de to vanligste åpningstrekkene i sjakk?
Kongebondeåpning og Dronningbondeåpning

Hvilken brikke i sjakk er den eneste som kan “hoppe” over andre brikker?
Springeren / Hesten

Ved starten av et sjakkparti står de sorte og hvite brikkene helt likt, med unntak av to brikker. Hvilke?
Kongen og droningen

Når oppsto sjakkreglene slik vi kjenner de i dag?
Slutten av 1400-tallet

Hva kaller man et sjakkparti som ender uavgjort?
Remis

Hvilke to brikker flytter du samtidig ved en rokade?
Kongen og tårnet

Hva er den høyeste tittelen Verdenssjakkforbundet kan tildele sjakkspillere?
GM (Grand Master), eller Stormester på norsk

Hvilken ELO-rating må en spiller ha for å oppnå tittelen GM (Stormester)?
Minst 2500

Har du spørsmål du  ønsker svar på? Send ditt spørsmål til oss, vi legger ditt spørsmål og svar ut på denne siden.

Nyttig informasjon:

  • 3 regler som kan hjelpe deg

3 regler som kan hjelpe deg

Har du noen gang lagt merke til at det er relativt lett å spille mot noen sjakkspillere, mens det er nesten umulig å slå andre? ? Selvfølgelig, noen spillere er svakere og dermed lettere å spille mot, noen spillere er sterkere og dermed vanskeligere å spille mot. Men stiller du deg spørsmål om hvorfor denne spilleren regnes som sterk, mens den andre regnes som svak? Er det fordi han eller hun har åpninger som et leksikon bygget inn i sitt hode, lar Nalimovs sluttspillbord gjøre det slik at han kan spille perfekt sluttspill, eller kan han beregne «zillions» trekk fremover? Ikke nødvendigvis. Alle sjakkspillere ønsker å bli den vanskeligste typen og den beste til å håndtere alle motstandere og sjakkmaskiner. Men hvordan kan du en gang i fremtiden få til det? Er det for det første nødvendig å huske tusenvis av åpningslinjer og teoretiske sluttspill? Det å memorere teori vil definitivt ikke skade deg i sjakk. Jeg tror ikke personlig at det å bli en sjakkekspert er det som vil definerer deg «hard sjakkmotstander». Den generelle oppfatningen er at det er vanskeligst å spille mot en motstander som skaper «problemer» på sjakkbrettet. Se for deg at du

  • Sjakk_info_Jeg-fortalte-en-venn

Hvor mange sjakktrekk kan du se..?

Jeg fortalte nylig en venn at jeg spiller en god del sjakk. «Hvor god er du?» spurte hun… Jeg ble raskt ivrig og tolket spørsmålet hennes som en invitasjon til et spill. «Tja… la oss ta et parti..» responderte jeg.. "Nei, jeg spiller ikke," svarte hun - jeg er bare nysgjerrig – jeg ser og hører at veldig mange er blitt så opptatt av sjakk.». Så kom det spørsmålet som hun egentlig hadde et ønske om å få svar på: «Hvor mange trekk kan du se fremover? Jeg har hørt at sjakkspillere kan se trekk fremover – før de er foretatt..?» «Å.. så du vet tydelig noe om sjakk allikevel….,» sa jeg. «Det avhenger av situasjonen - hvor mange trekk jeg kan se fremover», fortsatte jeg. Men, før jeg fikk fullført, kuttet hun meg direkte i setningen og satt opp et ganske skarpt uttrykk. Jeg kunne lese på ansiktet hennes at hun ikke var særlig imponert over svaret mitt. «Det var ikke særlig konkret!», sa hun. Det er sant, jeg er ikke veldig konkret på dette. Hun ville at jeg skulle si 4, 5, 6, eller 10. Hun ville ikke høre; «..det kommer an på situasjonen». Du

  • Hva-er-Fisher-sjakk

Hva er Fishersjakk?

Hva skiller Fischer-sjakk fra vanlig sjakk? Her er en kort forklaring. Fischersjakk er en type sjakk som er laget for at det skal være umulig å forberede seg. Fischersjakk eller Fischer Random Chess, også kalt Chess960 eller Sjakk-960 på norsk, er en variant av sjakk som ble oppfunnet og promotert av tidligere sjakk-verdensmester Bobby Fischer 19. juni 1996 i Buenos Aires i Argentina. Varianten benytter samme brett og brikker som standard sjakk, men startposisjonen for offisersbrikkene på første og siste rad er resultatet av en trekning og stilles derfor opp tilfeldig, men alltid som speilbilder av hverandre. Et slikt utgangspunkt begrenser mulighetene for å ha en fordel gjennom å huske åpningstrekk i mange kombinasjoner. Spillerne må i stedet basere seg på allmenn spillestyrke gjennom hele partiet. En slik tilfeldig oppstilling av offiserene hadde lenge vært kjent som Shuffle Chess. Chess960 innførte restriksjoner på den tilfeldige oppstillingen slik at etter utviklingen av brikkene vil sjakken være helt lik klassisk sjakk: Løperne går på motsatte feltfarger for hver spiller, og kongen kan rokere til begge sider og til et fast felt uavhengig av utgangsposisjon.[2] Reglene Fischersjakk, eller Fischer Random som det altså også kalles, skiller seg derfor vesentlig fra vanlig sjakk. Poenget er egentlig ganske enkelt: Brikkene er stilt opp tilfeldig, slik at det skal være umulig å benytte seg av åpningsteori.

  • Hvem-er-verdens-beste-sjakkspiller-01

Hvem er verdens beste sjakkspiller?

Den beste sjakkspilleren i verden er Magnus Carlsen! Magnus Carlsen er regjerende verdensmesteren i sjakk og har vært det siden 2013. Født i Norge i 1990, lærte Magnus Carlsen å spille sjakk da han var fem år gammel. Han ble fort omtalt som et vidunderbarn og ble til en av tidenes yngste stormestere da han kun var 13. Magnus Carlsen har vunnet mange verdensmesterskap, internasjonale turneringer, og arrangementer på nettet. Han er verdens toppspiller i alle format: fra lange turneringspartier til et «lyn» på nettet. Norske Wikepedia skriver: Magnus Carlsen Født Sven Magnus Øen Carlsen 30. november 1990 Tønsberg Beskjeftigelse Sjakkspiller, modell Nasjonalitet Norge Tittel IM (2004) FIDE-rating 2835 (januar 2019) Høyeste FIDE-rating 2882 (mai 2014)  VM i sjakk Gull 2013 Chennai Sjakk Gull 2014 Sotsji Sjakk Gull 2016 New York Sjakk Gull 2018 London Sjakk  VM i hurtigsjakk Gull 2014 Dubai Hurtigsjakk Gull 2015 Berlin Hurtigsjakk Sølv 2012 Astana Hurtigsjakk Bronse 2016 Doha Hurtigsjakk  VM i lynsjakk Gull 2009 Moskva Lynsjakk Gull 2014 Dubai Lynsjakk Gull 2017 Riyadh Lynsjakk Gull 2018 St. Petersburg Lynsjakk Sølv 2012 Astana Lynsjakk Sølv 2016 Doha Lynsjakk Bronse 2010 Moskva Lynsjakk Magnus Carlsen Magnus Carlsen ble den 22. november 2013