Spørsmål og svar – om sjakk

Vanlige sjakk-spørsmål og svar:

Vanlige sjakk-spørsmål og svar:

 
Hva er sjakk?

Sjakk er et brettspill for to spillere som spilles på et 8×8 rutenett. Hver spiller har 16 brikker som brukes til å angripe og forsvare seg mot motstanderen. Målet med spillet er å sette motstanderens konge i sjakk matt, som betyr at kongen er truet og ikke kan unnslippe fra angrepet.

Hva er forskjellen mellom sjakk og andre brettspill?

Sjakk er et unikt brettspill på grunn av dens kompleksitet og strategiske dybde. Spillet krever at spillerne tenker flere trekk fremover og vurderer flere muligheter når de tar beslutninger. Dette gjør det til en utfordrende og spennende sport å spille og se på.

Hva er de forskjellige sjakkbrikkene og hva representerer de?

Sjakkbrettet har 16 brikker på hver side, og disse brikkene representerer ulike brikker i en middelaldersk krig. Hver spiller har åtte bønder, to riddere, to biskoper, to tårn, en dronning og en konge. Bøndene er den minst kraftige brikken, mens dronningen er den mest kraftfulle.

Hva er en sjakkoppgave?

En sjakkoppgave er en type sjakkspill som utfordrer spillerne til å finne den beste trekkrekkefølgen for å oppnå et bestemt mål. Dette kan inkludere å sette motstanderens konge i sjakk matt, å vinne materiell eller å oppnå en bestemt posisjon på brettet.

Hva betyr remis

Remis er sjakk-termen for uavgjort. Når et parti ender med remis, ender partiet med uavgjort. Uavgjort i sjakk-VM gir 0,5 poeng til hver spiller.
Spillerne har 2 timer på 40 trekk, 1 time på de neste 20 trekkene og etter trekk 60 får de 15 minutter pluss 30 sekunder per trekk. Etter en spiller har utført et trekk trykker han på klokken og motstanderens tid vil da begynne å gå.
Hvor lang tid har spillerne på seg i VM (langparti)?

Hva er det spillerne noterer mellom hvert trekk?

De noterer trekkene på et noteringsskjema. Dette er for å holde oversikt over hvor mange trekk de har spilt og de kan lettere vite hvor langt det er igjen til trekk 40. Dette er VM-formatet FIDE har bestemt skal gjelde.

Hva er «rokade»?

Rokade er et spesialtrekk som kan utføres når det ikke er noen brikker mellom konge og tårn. Da kan spilleren ta enten kort rokade kongen flyttes fra e1 til g1 og tårnet flyttes fra h1 til f1. Lang rokade er konge fra e1 til b1 og tårnet fra a1 til d1.

Hva er en stormester (GM) i sjakk?

Stormester er den høyeste tittelen i sjakk. For å bli stormester i sjakk må du oppnå 2500 rankingpoeng, og ta tre såkalte stormesternapp. Et slikt napp oppnår du bare ved å gjennomføre en ekstraordinær turnering. Den første norske stormesteren var Simen Agdestein. Han ble utnevnt til GM i 1985. Per i dag finnes det ti nordmenn med stormestertittel.

Hvor mange felt finnes på et sjakkbrett?

64

Hva kalles de to vanligste åpningstrekkene i sjakk?

Kongebondeåpning og Dronningbondeåpning

Hvilken brikke i sjakk er den eneste som kan «hoppe» over andre brikker?

Springeren / Hesten

Ved starten av et sjakkparti står de sorte og hvite brikkene helt likt, med unntak av to brikker. Hvilke?

Kongen og Dronningen

Når oppsto sjakkreglene slik vi kjenner de i dag?

Slutten av 1400-tallet

Hva kaller man et sjakkparti som ender uavgjort?

Remis

Hvilke to brikker flytter du samtidig ved en rokade?

Kongen og Tårnet

Hva er den høyeste tittelen Verdenssjakkforbundet kan tildele sjakkspillere?

GM (Grand Master), eller Stormester på norsk. 

Hvordan kan jeg forbedre mitt sjakkspill?

For å forbedre ditt sjakkspill, kan du øve deg ved å spille mot andre spillere, studere sjakkstrategi og taktikk, og analysere dine egne partier for å identifisere områder du kan forbedre. Du kan også finne en sjakkklubb i ditt område eller ta leksjoner fra en erfaren sjakkspiller.

Hva er Elo-ratingen?

Elo-ratingen er en måte å vurdere en sjakkspillers styrke på, basert på resultater fra tidligere partier. Systemet ble utviklet av Arpad Elo på 1960-tallet, og det brukes fortsatt i dag som en standard for å rangere sjakkspillere over hele verden. Hvilken ELO-rating må en spiller ha for å oppnå tittelen GM (Stormester)? Minst 2500!

Er sjakk en sport eller en kunstform?

Sjakk kan betraktes som både en sport og en kunstform, på grunn av dens kompleksitet og estetiske verdi. Mens sjakk krever fysisk og mental trening som en sport, er det også ansett som en kunstform på grunn av sin strategiske dybde og skjønnhet.

Hva er noen av de største sjakkturneringene i verden?

Noen av de største sjakkturneringene i verden inkluderer Verdensmesterskapet i sjakk, Norway Chess, Tata Steel Chess, Sinquefield Cup og London Chess Classic. Disse turneringene tiltrekker seg noen av de beste sjakkspillerne i verden og har store premiepenger.

Hvilke av disse er IKKE en måte å avslutte et sjakkparti på? Matt, clutch, eller patt?

Clutch

Når oppsto sjakkreglene slik vi kjenner de i dag?

Sjakk har sin opprinnelse fra 600-tallet. Slik vi kjenner sjakk i dag oppsto fra slutten av 1400-tallet

Hva kaller man et sjakkparti som ender uavgjort?

Remis

Hva er den høyeste tittelen Verdenssjakkforbundet kan tildele sjakkspillere?

GM (Grand Master), eller Stormester på norsk

Hvilken ELO-rating må en spiller ha for å oppnå tittelen GM (Stormester)?

Minst 2500

Hvilken sjakkcomputer er regnet for å være verdens sterkeste blant gratisalternativene (basert på åpen kildekode)?

Stockfish

Hvilken indisk stormester gikk under navnet «Lightning Kid» i unge år?

Viswanathan (Vishy) Anand

Hva må man si dersom man justerer på plasseringen til en brikke, for ikke å bli tvunget til å flytte på den?

J’adoube (fransk for «jeg justerer»)

Hvem var verdensmester i sjakk, sammenhengende, fra 1985 til 2000?

Garri Kasparov

Hva het den første sjakkcomputeren som klarte å slå en regjerende verdensmester i sjakk over flere partier?

Deep Blue

Hvor gammel var Magnus Carlsen da han ble tildelt tittelen Stormester i sjakk?

13 år

Etter hvor mange trekk kan en spiller kreve remis hvis ingen bønder har blitt flyttet, og ingen brikker har blitt slått (i løpet av disse trekkene)?

50 trekk (Femtitrekkregelen)

Hva heter sjakktrekket, hvor motstanders bonde kan slå din ved å flytte til siden (i stedet for på skrå), etter at du har flyttet din bonde to felter frem?

En passant

Kan bonden flyttes 2 felt frem?

Bønder: Hver spiller starter med åtte bønder, som står foran de andre brikkene. Bonden kan flyttes ett og ett felt fremover på brettet. Unntaket er en bondes første trekk: Da kan man velge om den skal flyttes ett etter to felt frem.

Hva er Bondeforvandling?

Bondeforvandling er et uttrykk i sjakk som beskriver forvandlingen av en bonde som når den åttende raden på sjakkbrettet til en dronning, springer, løper eller tårn.

Hvor mange felt kan Kongen flytte av gangen?

Kongen kan flytte ett felt av gangen i alle retninger (fremover, bakover, høyre, venstre og diagonalt). Unntaket er rokade der kongen flyttes to felter til høyre eller venstre. Rokade kan bare utføres én gang per spiller i hvert parti, og verken kongen eller tårnet det rokeres med, kan være flyttet tidligere.

Kan Dronningen flytte (hoppe over) som en Hest?

Dronningen er den sterkeste brikken i sjakk. Den kan flytte både som et tårn og som en løper, det vil si at den kan flytte loddrett, vannrett eller diagonalt så mange felt man ønsker. Dronningen kan imidlertid ikke hoppe over andre brikker.

Hva betyr Patt?

Patt er en stilling i sjakk hvor den spilleren som skal trekke, ikke har noe lovlig trekk, samtidig som spillerens konge ikke står i sjakk. Ved patt ender partiet remis (uavgjort), og spillerne får et halvt poeng hver.

Hva er «Offer» og hva er «Bukk»?

Et offer i sjakk er et planlagt trekk der man gir bort en brikke eller bytter en brikke mot en brikke med lavere verdi. Et offer må ikke forveksles med det man kaller en bukk, der man mister en brikke uten å ha planlagt det på forhånd.

Hvilken brikke står på feltet b7 ved spillets start?

En sort Bonde

 
Til ettertanke:
Selv om sjakk kan virke som et enkelt spill, har det faktisk en svært dyp og kompleks strategi og taktikk. Det er derfor det har blitt anerkjent som en av verdens mest utfordrende intellektuelle aktiviteter.

En av de største fordelene med å spille sjakk er at det kan bidra til å utvikle og forbedre kognitive ferdigheter som problemløsning, konsentrasjon, planlegging og beslutningstaking. Sjakk har også blitt brukt til å hjelpe med å behandle en rekke nevrologiske og psykologiske lidelser, inkludert demens, ADHD og posttraumatisk stresslidelse.

Sjakkhistorien går tilbake til det 6. århundre i India, hvor det opprinnelige spillet het chaturanga. Siden den gang har sjakk spredt seg over hele verden og blitt et populært spill i mange kulturer. I dag har sjakk en stor og dedikert fanbase, og det spilles av millioner av mennesker over hele verden.

En annen interessant ting om sjakk er at det er en sport som ikke krever fysisk form eller styrke, noe som gjør det til en ganske unik aktivitet. Selv om sjakkspillere ofte bruker mye tid på å studere og forberede seg på turneringer, kan spillet spilles av mennesker i alle aldre og bakgrunner.

Til slutt er det verdt å nevne at sjakk er mer enn bare et spill – det har også en rik kultur og en mengde unike sjakktermer og uttrykk. For eksempel brukes ordet «sjakk matt» ofte i dagligtalen for å bety at noen er slått eller beseiret, og det er mange andre sjakktermer som har blitt integrert i dagligspråket.

Har du spørsmål du  ønsker svar på? Send ditt spørsmål til oss, vi legger ditt spørsmål og svar ut på denne siden.

Sjakk er et av verdens mest populære og eldste brettspill.

Det er kjent for å være et spill som involverer strategi, taktikk og konsentrasjon. Mens mange mennesker spiller sjakk som en hobby, kan det også være en verdifull ressurs for barns utvikling. Sjakk kan hjelpe barn å utvikle ferdigheter som konsentrasjon, hukommelse, problemløsning, og beslutningstaking. I denne artikkelen vil vi undersøke hvordan spillet sjakk kan hjelpe barns utvikling, spesielt når det kommer til konsentrasjon og hukommelse.

Sjakk har blitt spilt i tusenvis av år, og det har blitt brukt som et verktøy for å utvikle strategisk tenkning og problemløsningsferdigheter. Sjakk krever at spillerne planlegger og tenker flere trekk fremover, noe som krever konsentrasjon og fokus. Sjakk har også en rekke regler som spillerne må huske og følge, og dette hjelper med å utvikle hukommelsen.

Konsentrasjon er en av de viktigste ferdighetene som barn kan utvikle ved å spille sjakk. Sjakk krever at spillerne fokuserer på brettet og tenker på flere trekk fremover. Dette krever en høy grad av konsentrasjon og fokus, som er ferdigheter som også kan overføres til andre områder av livet, for eksempel i skolen eller i arbeidslivet. Å utvikle konsentrasjon kan også hjelpe barn å bli mer selvsikre og effektive i sine handlinger.

Hukommelse er også en viktig ferdighet som kan utvikles ved å spille sjakk. I sjakk må spillerne huske brettets layout, reglene for bevegelse av brikker, og tidligere trekk som har blitt gjort. Å utvikle en sterk hukommelse kan hjelpe barn med å lære og huske fakta og informasjon i skolen og i andre områder av livet.

Sjakk kan også hjelpe barn med å utvikle problemløsningsferdigheter. Sjakk krever at spillerne tenker på flere mulige trekk og deres konsekvenser før de tar en beslutning. Dette krever at spillerne vurderer ulike alternativer og velger det beste alternativet basert på deres mål. Å utvikle problemløsningsferdigheter kan hjelpe barn med å takle utfordringer og problemer i livet på en mer effektiv måte.

Sjakk kan også være en kilde til sosial interaksjon og læring for barn. Å spille sjakk med andre barn eller voksne kan hjelpe barn å utvikle sosiale ferdigheter som samarbeid, kommunikasjon, og respekt for andre. Å spille sjakk kan også være en mulighet for barn å lære om kulturelle forskjeller og verdier.

Det er også viktig å merke seg at sjakk har blitt brukt som en terapeutisk aktivitet for personer som lider av depresjon og angst. Sjakk kan være en distraksjon fra negative tanker og følelser, og det kan gi en følelse av mestring og kontroll. Å spille sjakk kan også bidra til å øke selvtilliten og selvfølelsen til personer som sliter med depresjon eller angst.

Det er ingen tvil om at sjakk kan være en verdifull ressurs for barns utvikling. Sjakk kan hjelpe barn å utvikle ferdigheter som konsentrasjon, hukommelse, problemløsning, og beslutningstaking, og det kan også være en kilde til sosial interaksjon og læring. Å spille sjakk kan også være en terapeutisk aktivitet for personer som lider av depresjon og angst. Sjakk er et spill som har eksistert i tusenvis av år, og det vil fortsette å være en verdifull ressurs for barn og voksne i fremtiden.

Sjakk er et spill som kan spilles av alle aldre og nivåer, og det er mange fordeler ved å spille sjakk som går utover utviklingen av konsentrasjon og hukommelse. For eksempel kan sjakk hjelpe barn å utvikle ferdigheter som tålmodighet, strategisk tenkning, og beslutningstaking. Sjakk krever også at spillerne tar ansvar for sine handlinger og tar konsekvensene av sine valg, noe som kan hjelpe barn å utvikle ansvarlighet og selvdisiplin.

Sjakk kan også være en kilde til glede og underholdning for barn. Å spille sjakk kan være en morsom og engasjerende aktivitet som kan hjelpe barn å utvikle sin kreativitet og fantasi. Sjakk kan også være en måte for barn å utfordre seg selv og teste sine grenser, noe som kan bidra til å øke selvtilliten og selvfølelsen.

Det er også verdt å merke seg at sjakk kan være en verdifull ressurs for barn som sliter med lærevansker eller ADHD. Sjakk kan hjelpe disse barna å utvikle konsentrasjon og fokus, og det kan også være en måte å lære på som er mer engasjerende og interessant enn tradisjonelle læringsmetoder.

Det er også en rekke organisasjoner og programmer som jobber med å introdusere sjakk til barn i samfunn som ellers ikke ville hatt tilgang til det. Disse programmene kan hjelpe barn å utvikle ferdigheter, bygge selvtillit og selvfølelse, og lære om kulturelle forskjeller og verdier.

Sjakk er også et spill som kan spilles over hele verden, og det kan være en måte for barn å lære om andre kulturer og språk. Å spille sjakk kan være en måte å koble seg til og kommunisere med mennesker fra ulike land og bakgrunner, og det kan bidra til å utvikle en følelse av globalt fellesskap og forståelse.

Til slutt, er det verdt å nevne at sjakk kan være en morsom og engasjerende aktivitet for hele familien å spille sammen. Å spille sjakk kan være en måte å tilbringe kvalitetstid sammen, og det kan også være en måte å lære om hverandres styrker og svakheter. Å spille sjakk kan også bidra til å utvikle en følelse av samhold og fellesskap innen familien.

I sum, sjakk er et verdifullt spill som kan hjelpe barn å utvikle en rekke ferdigheter, inkludert konsentrasjon og hukommelse. Sjakk kan også være en kilde til glede og underholdning, og det kan hjelpe barn å utvikle ansvarlighet, strategisk tenkning, og beslutningstaking. Sjakk kan også være en måte å lære om kulturelle forskjeller og verdier, og det kan bidra til å utvikle en følelse av globalt fellesskap og forståelse.

Del denne artikkelen:

Facebook
X / Twitter

Mer nyttig lesestoff om sjakk - Se her:

Enkle starttips - sjakk

Enkle starttips i sjakk!

Enkle sjakktips – kom raskt i gang! Sjakk er et fantastisk spill! Dersom du er nybegynner, krever det imidlertid en god innføring i de helt enkle spilloppsett for at du

Les mer »
Hva-er-Fisher-sjakk

Hva er Fishersjakk?

Hva skiller Fischer-sjakk fra vanlig sjakk? Her er en kort forklaring.   Fischersjakk er en type sjakk som er laget for at det skal være umulig å forberede seg. Fischersjakk eller Fischer

Les mer »
Handlekurv