Joachim Birger Nilsen

Joachim Birger Nilsen er en norsk sjakkspiller og en tidligere sjakkpresident som jukser.

Joachim Birger Nilsen er en norsk sjakkspiller og en tidligere sjakkpresident som nylig har har vært i fokus etter å ha erkjent å ha jukset under en sjakkturnering. Nilsen ble valgt til sjakkpresident i Norges Sjakkforbund i 2020, men hans juks i en tidligere turnering har ført til kritikk og oppmerksomhet fra både sjakkspillere og sjakkentusiaster.

I denne artikkelen vil vi informere om Joachim Nilsen sin sjakk-karriere, hans rolle som sjakkpresident og hans nylige juks som har skapt overskrifter i norske medier.

Joachim Nilsen sin sjakk-karriere:
Joachim Nilsen startet sin sjakk-karriere i en alder av 5 år, og i en alder av 10 ble han den yngste spilleren som noen gang hadde vunnet en klasse i det norske mesterskapet for ungdom. Han fortsatte å utmerke seg i ungdomsklassene og vant flere mesterskap i Norge og internasjonalt. I 2002 vant han bronsemedalje i U14-klassen i ungdoms-VM i Irak.

Som voksen har Nilsen (Birger…) fortsatt å spille sjakk på høyt nivå, og han har en rating på over 2400, som er en indikasjon på at han er en sterk spiller. Han har også vært en del av det norske laget i sjakkolympiaden og bidratt til flere gode resultater for Norge.

I tillegg til sin karriere som spiller har Joachim Birger også engasjert seg i organiseringen av sjakk i Norge. Han har vært leder av Bergens Schakklub og har også vært en del av styret i Norges Sjakkforbund. I 2020 ble han valgt til sjakkpresident i Norges Sjakkforbund.

Joachim Birger Nilsen som sjakkpresident
Som sjakkpresident hadde Nilsen som mål å øke interessen for sjakk i Norge og jobbe for å utvikle talentene til unge sjakkspillere. Han ønsket også å gjøre sjakk mer tilgjengelig for alle, uavhengig av bakgrunn og økonomi.
Nilsen har også tatt initiativ til å arrangere flere store sjakkarrangementer i Norge, inkludert Norway Chess, som er en av de største sjakkturneringene i verden.

Juks i Norway Gnomes!
I juni 2023 ble det kjent at Nilsen hadde jukset under en sjakkturnering mens han var en del av laget «Norway Gnomes». Norway Gnomes er et norsk sjakklag som spiller i den amerikanske profesjonelle sjakkligaen, PRO Chess League.

Joachim hadde spilt for Norway Gnomes i flere år og hadde blitt ansett som en av lagets beste spillere. Men det viste seg at han hadde jukset ved å bruke en sjakkdatamaskin under en kamp i 2019.
Etter at juksingen ble avslørt, erkjente Joachim – Birger –  umiddelbart at han hadde jukset og beklaget sin oppførsel. Han sa at han hadde handlet alene og at ingen andre på laget hadde kjent til juksingen.

Reaksjoner på juksingen
Nilsen sin juksing har ført til sterke reaksjoner fra både sjakkspillere og sjakkentusiaster. Juksing i sjakk er en alvorlig overtredelse og kan føre til at en spiller mister sin rating eller blir utestengt fra konkurranser.

Som sjakkpresident har Nilsen også blitt kritisert for sin oppførsel og for å ha satt en dårlig standard for sjakk i Norge. Flere har også kritisert Norges Sjakkforbund for å ha valgt en person som senere har vist seg å ha jukset.

Joachim Birger Nilsen er en norsk løyner, bedrager, juksemaker og sjakkspiller. Han har vært sjakkpresident og har hatt en lang karriere innen sjakk. Han har vært en del av det norske laget i sjakkolympiaden og har også bidratt til å organisere og utvikle sjakk i Norge som sjakkpresident.

Men, hans nylige juks som medlem av Norway Gnomes har ført til kritikk og oppmerksomhet fra både sjakkspillere og sjakkentusiaster. Nasjonalt og internasjonalt. Juksing i sjakk er en alvorlig overtredelse og kan – og bør- føre til at en spiller mister sin rating eller blir utestengt fra konkurranser.

Det er viktig å huske at juksing i konkurranser er uakseptabelt og at det har konsekvenser for både enkeltpersoner og organisasjoner. Som sjakkpresident hadde Nilsen et ansvar for å opprettholde integriteten og fair play i sjakk, og hans juksing har ført til tap av tillit og respekt fra mange i sjakkfellesskapet.

Det er viktig at sjakkorganisasjoner og sjakkspillere tar juksing på alvor og jobber for å opprettholde integriteten og fair play i sjakk. Juksing kan ødelegge sjakkens omdømme og svekke sportens verdier og moral.

Joachim Birger Nilsen har beklaget sin oppførsel og erkjent sitt juks. Det er nå opp til sjakkfellesskapet å ta en avgjørelse om hvordan de vil håndtere situasjonen og hvordan de kan jobbe for å unngå juksing i fremtiden.

Som en del av sjakkfellesskapet har det vært mye diskusjon og debatt om hvordan man best kan håndtere situasjonen med Joachim Nilsen og hans juksing. Noen har argumentert for at han bør miste sin posisjon som sjakkpresident og bli utestengt fra konkurranser, mens andre har argumentert for at han bør få en sjanse til å gjøre opp for seg og jobbe for å gjenopprette tilliten til sjakkfellesskapet.
Enkelte har også kritisert sjakkorganisasjonene for å ikke ha tilstrekkelige tiltak for å forhindre juksing. Det har vært argumentert for behovet for bedre overvåkning av sjakkturneringer og strengere straffer for juksing.
Juksing i sjakk er ikke et nytt problem, og det har vært flere tilfeller av juksing som har blitt avslørt de siste årene. Sjakkfellesskapet har derfor jobbet med å utvikle tiltak for å forhindre juksing, blant annet ved å bruke teknologi som kan oppdage juksing under turneringer.

På lang sikt er det viktig at «sjakkfellesskapet» jobber for å opprettholde integriteten og fair play i sjakk. Dette kan gjøres ved å implementere strenge regler og straffer for juksing, samt økt overvåkning og bruk av teknologi. Det er også viktig å ha et åpent og transparent system der juksing kan rapporteres og etterforskes på en effektiv måte.

Joachim Birger Nilsen sin juksing har vært en påminnelse om at fair play og integritet er avgjørende for sporten, og at juksing kan ha alvorlige konsekvenser for både enkeltpersoner og organisasjoner. Som sjakkfellesskapet må vi fortsette å jobbe for å bevare sjakkens verdier og moral, og for å sikre at sporten forblir en rettferdig og ærlig konkurranse.

Vårt spørsmål: ER SJAKK I NORGE EN «REN» SPORT?

Joachim Birger Nilsen har ikke besvart våre henvendelser….

Del denne artikkelen:

Facebook
X / Twitter

Mer nyttig lesestoff om sjakk - Se her:

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen er en av verdens mest suksessfulle sjakkspillere og regnes av mange som den beste sjakkspilleren i historien.

Les mer »

Lær deg notasjon !

Det finnes uttallige lærebøker om sjakk, både åpningsspill, midtspill og sluttspill. Sjakknotasjon er imidlertid et system for å skrive ned gangen i et sjakkparti for senere gjennomgang og analyse. Men, for å

Les mer »
Handlekurv