Line Andersen

Line Andersen var/er en norsk journalist fra Oslo. Hun er kjent som en profilert programleder og sportsreporter i NRK Sport frem til 2019.

Dette er en artikkel vi har mottatt fra en av våre lesere. Sjakk.info har vurdert artikkel som «akseptabel ig innenfor aktuelle etiske retningslinjer for pressefrihet» samt «Vær varsom plakaten», men Sjakk.info tar ikke stilling til det som konkret fremkommer i denne artikkelen.

Line Andersen, tidligere programleder for sjakk på NRK.

Line Andersen var/er en norsk journalist fra Oslo. Hun er kjent som en profilert programleder og sportsreporter i NRK Sport – og programleder for NRK sine sjakksendinger, frem til 2019. Hun har vært programleder for NRK Sport og 17. mai-sendingen på NRK TV, med annet.

Line Andersen er født: 20. september 1973, Siste reg. bosted: Oslo øst: Bøler, Oslo. Politisk engasjert: partiet RØDT.

Partner: med 6 år yngre Kamal Saaliti. Kamal er født og oppvokst i byen Midar i Marokko. Saaliti kom til Norge i september 1993. I flg. Wikipedia: Kamal Saaliti (født 2. august 1979??) er en tidligere fotballspiller. Han har siden høsten 2017 arbeidet som miljølærer ved Apalløkka skole i Oslo.

TV-programmer som Line har vært en del av: VM i sjakk, Bislett Games, friidrett, og «bær på brygga 2020» .. 

Etter en tid ble det kjent at Line Andersen hadde brutt NRKs etiske retningslinjer ved å ha en økonomisk relasjon til en person hun intervjuet «på lufta». Dette skjedde i en episode av NRK-programmet «Debatten» hvor Line Andersen intervjuet en person som hun hadde en økonomisk relasjon til. Hvem er denne personen?
Etter dette bruddet på retningslinjene valgte NRK å avslutte samarbeidet med Line Andersen.

NRK mente i tillegg at Line Andersen gjennom flere sinneutbrudd bidro til dårlig miljø på jobben.

Det ble rettsak…:
Advokaten hennes mente at Andersen har vært utsatt for en «styrt prosess».
Det er viktig å understreke at brudd på etiske retningslinjer er alvorlig og kan føre til at man mister jobben eller andre konsekvenser. Det er ikke nødvendigvis et uttrykk for at personen ikke er likt eller at vedkommende har gjort noe galt på andre områder.

Fra motpart, NRK: Etiske retningslinjer er viktige retningslinjer som skal sikre at journalistikk og medieproduksjon er uavhengig og troverdig. NRK har klare etiske retningslinjer som alle ansatte forventes å følge. Dette inkluderer at man skal være uavhengig og ikke ha økonomiske eller andre interessekonflikter som kan påvirke ens journalistiske arbeid.
I tilfellet med Line Andersen brøt hun disse retningslinjene ved å ha en økonomisk relasjon til en person hun intervjuet «på lufta». Dette skapte en interessekonflikt og kunne true medieproduksjonens uavhengighet og troverdighet. NRK valgte derfor å avslutte samarbeidet med Line Andersen for å ivareta disse prinsippene.

I tillegg uttaler NRK: Det er viktig å understreke at dette ikke nødvendigvis betyr at Line Andersen ikke var likt eller at hun ikke hadde andre kvaliteter som gjorde henne til en god programleder. Det handler heller om at NRK som mediehus må ivareta sine etiske retningslinjer og sikre at de opprettholder sin uavhengighet og troverdighet.

Kjernen i saken er et møte i sjakkredaksjonen i oktober 2019, hvor Andersen fikk et utbrudd mot kollegaene sine.
NRK mener også det finnes et historisk bakteppe hvor Andersen flere ganger gjennom karrieren har hatt et «nokså voldsomt og uforutsigbart sinne» overfor kollegaer.
Et eksempel NRKs advokater trakk fram i retten (les over) var dekningen av VM i alpint i St. Moritz i Sveits i 2017, hvor flere kollegaer ifølge NRK opplevde samarbeidet med Andersen som belastende.
– Enkelte medarbeidere har tatt til tårer og opplever det som krevende å stille på jobb, heter det i et referat fra et møte i etterkant av mesterskapet, som NRKs advokat leste opp.

Det er kjent hvem disse personene er.. (Google-søk..).

Det ble videre spesielt vist til en hendelse hvor Andersen hadde «klikket».
Av referatet kom det også fram at programlederprofilen tok selvkritikk i ettertid og lovet å legge av seg den skarpe tonen.

– Jævla idioter

Men ifølge NRK var Andersen tilbake i et lignende spor igjen høsten 2019, noe som har bidratt til at hun er borte fra skjermen.

Et ampert møte i NRKs sjakkredaksjon endte med at Andersen forlot rommet og kalte kollegaene «jævla idioter», noe hun mener å ha unnskyldt seg for i ettertid.

NRK mener hun skapte frykt i redaksjonen.

– Andersen utviste en atferd som gjorde sterkt inntrykk på andre deltakere. En av deltakerne ba om å bli skjermet fra Andersen. Vedkommende har også slitt helsemessig etter hendelsen, sa NRKs advokat.

Andersen mener på sin side at hun har blitt utsatt for en urimelig prosess og at konflikthåndteringen til NRK har vært mangelfull og basert seg på anonyme påstander.

Hennes advokater pekte blant annet på en undersøkelse av arbeidsmiljøet i sportsredaksjonen gjort av hovedverneombudet etter konflikten, som de mener ledelsen la føringer for.

– Dette er en styrt prosess som har rettet seg mot Line Andersen fra starten av, sa Dalheim.

Advokatene trakk også fram et notat som ble utformet av en organisasjonspsykolog for å kartlegge miljøet på sportsavdelingen, uten at Andersen hadde medvirket.

Her blir det ifølge advokaten beskrevet at Andersen «gikk bananas» og «bombarderte» kollegaer med tekstmeldinger, uten hun fikk svare for seg.

Andersen mener ledelsens avgjørelse om å ta henne av skjermen, og omplasseringen innad i NRK, er en gjengjeldelse for varsling og at den er ugyldig.

Rettsak
Under rettssaken slettet Andersen ulike apper, samt at hun verken så på TV eller radio da det sto på som verst, men hun forteller at under pausene fikk noen meldinger fra sine nære som oppsummerte litt hvordan det sto til.

– De beskytter meg litt også, og de følger også med på kommentarfelter. For kommentarfeltene er ganske snille med meg. Oppsiktsvekkende rart snille – det var verdifullt underveis. Det hjalp veldig for meg å vite at folk ikke trodde jeg var Dr. Jekyll and Mr. Hyde, fortalte hun.

Under rettssaken kom det blant annet fram at Andersen hadde høyt sykefravær.

Vi betaler – DU OG JEG!
Rettssaken endte med et forlik hvor NRK måtte betale Andersen 1,9 millioner kroner.

Det vil si: vi skattebetalere – du og jeg – måtte betale Line Andersen 1.900.000 kroner!

Er det greit? Dine og mine penger har gått til Line Andersen..!!

Innsender av denne artikkelen har forsøkt å få kommentar fra Vebjørn Rodal, i forhold til hans samarbeid med Line Andersen. Vebjørn Rodal har ikke besvart våre henvendelser, eller det er ikke mulig å komme i kontakt med han.
Vebjørn Rodal karaktiseres av de fleste (..) som en «….»…..

En annen ting..

Line Andersen skal ha fått en sjef til å gråte. En annen skal ha valgt å blokkere henne på telefonen, etter å ha blitt skjelt ut på SMS.

Ole Rolfsrud (vestlendingen) er taus, Torstein Bae (advokaten) er taus…

– skriv gjerne inn dine kommentarer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del denne artikkelen:

Facebook
X / Twitter

Mer nyttig lesestoff om sjakk - Se her:

Sjakk-verdens eldste brettspill

Verdens eldste brettspill

Det er kjent for å være et spill som involverer strategi, taktikk og konsentrasjon. Mens mange mennesker spiller sjakk som en hobby, kan det også være en verdifull ressurs for barns utvikling.

Les mer »
Handlekurv